Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Naša Provincija

Biti isusovac danas znači, premda grešnik, ipak biti pozvan biti Isusov drug, kao što je to bio sveti Ignacije.

iz 2. dekreta 32. Generalne Kongregacije

U Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove djelujemo ponajviše u Hrvatskoj: u Zagrebu (Palmotićeva, Jordanovac, Fratrovac, Sljeme), Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Opatiji, Osijeku, ali i izvan Hrvatske u Sarajevu, Beogradu, Prizrenu i u Crnoj Gori. Uz to nekoliko naše subraće stanuje i djeluje u međunarodnim isusovačkim kućama kao što su Gregoriana, Russicum i Radio Vatikan u Rimu.

Ako se treba ukratko osvrnuti na glavne apostolate Provincije, logično je započeti s pastoralom duhovnih vježbi koji je još od sv. Ignacija bio važno poslanje za cijelu Družbu. U našoj Provinciji taj pastoral se ponajviše odvija kroz projekte Duhovnih vježbi u svakodnevnom životu koji svoje korijene ima u Zagrebu u Palmotićevoj ulici, a zatim se proširio i na naše zajednice u Osijeku i Splitu. Uz taj projekt jako važan je i naš dom duhovnih vježbi u Opatiji koji pruža mogućnost obavljanja duhovnih vježbi svećenicima, časnim sestrama i raznim zajednicama vjernika.

U Zagrebu vodimo Filozofski fakultet Družbe Isusove na kojem oko 500 studenata studira filozofiju i religijske znanosti. Na Jordanovcu postoji također i teološki studij na kojem studiraju bogoslovi raznih biskupija. Od 1998. godine u Osijeku vodimo Isusovačku klasičnu gimnaziju (IKG) koja ima oko 270 učenika. Na području naše Provincije je i Loyola gimnazija u Prizrenu.

Nekoliko je župa koje vodimo: u Zagrebu na Jordanovcu i u Palmotićevoj ulici, u Opatiji i na riječkom Zametu, u Sarajevo na Grbavici, u Beogradu i župu Bogišići u Crnoj Gori.

Pastoral mladih se u najvećoj mjeri odvija kroz Studentski katolički centar Palma (SKAC), zajednicu mladih Jordan i kroz mlade koji se okupljaju na župi Zamet. SKAC - Palma je neprofitna udruga civilnog društva koju vode vjernici laici, a koja se bavi mladima u duhu kršćanskoga svjetonazora. Najpoznatiji SKAC-ov projekt je ljetni kamp za mlade Modrave. Zajednica mladih IGMA (Ignacijeva mladež) djeluje na župi Bezgrešnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu. Kroz tjedne molitvene i vjeronaučne susrete, razne projekte i inicijative u IGMA-i mladi se trude rasti kao osobe i vjernici.

Izdajemo časopis za religioznu kulturu laika Obnovljeni život, Glasnik Srca Isusova i Marijina, Ignacijev put te knjige iz područja znanosti i vjere. Uključeni smo u rad na televiziji i radiju (Radio Vatikan na hrvatskom jeziku, Religiozni program Hrvatskog radija i Radio Marija), djelujemo i na internetu preko molitvene internet stranice Prostor Duha (www.prostorduha.hr).

Zaklada biskupa Josipa Langa je djelo kroz koje naša Provincija djeluje na socijalnom području. Svrha Zaklade jest trajno pružanje novčane i drugih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama kao i promicanje povlaštene ljubavi za siromašne. Cilj Zaklade je promicanje pravde u prijateljstvu i suživotu sa siromasima.