Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

SUSRET HRVATSKIH I SLOVENSKIH SKOLASTIKA

...u službi vjere i promicanju pravde...

iz 2. dekreta 32. Generalne Kongregacije

Obavijesti FFRZ-a

Susret isusovačkih skolastika Slovenske i Hrvatske provincije

U vremenu političke krize postoji znak jedinstva u duhu sv. Ignacija… Dana 20. siječnja upriličen je susret hrvatskih i slovenskih skolastika.

Nakon dolaska i upoznavanja sa subraćom iz Slovenije u skolastikatu na Fratrovcu započeli smo službeni susret sa sv. Misom. Poslije sv. Mise zaputili smo se u Hrvatsko zagorje, gdje je nastavljen program. Nakon dolaska u Veliki Tabor uslijedio je obilazak dvorca. Skolasticima je posebno bila zanimljiva činjenica da je u dvorcu rođen i odrastao Nikola Ratkay, isusovac koji je bio misionar u Indiji.

Poslije obilaska dvorca grupa skolastika se zaputila u klet „Grešna gorica“, gdje su skolastici objedujući lokalne specijalitete vrijeme proveli u ugodnom druženju i razgovoru. Nakon objeda, u predvečerje, grupa se zaputila u poznato svetište Mariju Bistricu. Skolastici su obišli svetište i zahvaljujući preč. D. Matoševiću čuli kratak presjek povijesti Svetišta. Poslije se nastavio neformalni susret u župnom uredu, gdje su skolastici imali priliku detaljnije čuti o pastoralnom radu u svetištu.

Nakon završetka susreta, uslijedio je rastanak jer su se subraće iz Slovenije uputila u Ljubljanu zbog pastoralnih obaveza koje ih očekuju sljedeći dan. No, na rastanku je uslijedio poziv slovenskih skolastika za sljedeći susret u Ljubljani.

Susret isusovačkih skolastika Slovenske i Hrvatske provincije

Nadam se da će se takav susret održati još ove godine.

Ivan Božić, skolastik DI.

Proslijedi