Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Znanstveni skup o Franji Suárezu

Bio bih kriv za teški zločin kad bi propustio uposliti sposobne veslače koje Družba može dati Petrovoj barci izloženoj mnogobrojnim olujama.

papa Pio VII, 1814. godine prilikom ponovne uspostave Družbe Isusove

Obavijesti FFRZ-a

Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u utorak 14. studenoga 2017. priredio je znanstveni skup „Filozofija i pravo" prigodom 400. obljetnice smrti španjolskog teologa i filozofa, isusovca Francisca Suareza (1548.–1617.). Program je započeo u 11 sati u Dvorani Antuna Bauera, Jordanovac 110.

Skup je otvorio dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti p. Ivan Koprek. Nakon pozdravnih riječi prvo izlaganje pod naslovom „Suarezovo razumijevanje vječnih istina i Descartesove Meditacije" imao je dr. Predrag Milidrag s Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu. Profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Marko Petrak prikazo je temu „Francisco Suarez i pravo". Zatim je dr. Josip Talanga, redoviti profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, prikazao Suarezov utjecaj na protestantsku skolastiku. O temi „Franjo Šanc i Suarezova metafizika" trebao je govoriti dr. Željko Pavić, znanstveni savjetnik u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža". No, zbog svoje spriječenosti, nije uspio osobno izložiti predavanje.

Skup je završio plenarnom raspravom koju su moderirali prodekani Fakulteta dr. Anto Gavrić i dr. Ivan Šestak.

Francisco Suárez bio je španjolski isusovački svećenik, filozof i teolog, jedna od vodećih figura "Škole Salamanskog pokreta" koju se općenito kolege smatrale najvećom školom nakon Tome Akvinskog. Njegov se rad smatra prekretnicom u povijesti drugog skolastika, označavajući prijelaz iz svoje renesanse u barokne faze. Prema Christopheru Shieldsu i Danielu Schwartzu, "brojke koje su međusobno različite u mjestu, vremenu i filozofskoj orijentaciji kao Leibniz, Grotius, Pufendorf, Schopenhauer i Heidegger, sve je bio razlog da ga navede kao izvor inspiracije i utjecaja". Umro je 25. rujna 1617. godine u Lisbonu.

Program se mogao vidjeti ovdje.

Proslijedi