Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Spomen na p. Gabrića u Indiji

Svijet je naša kuća. Gdjegod je potreba ili gdje je naše služenje potrebnije, tu je naša kuća.

Jeronimo Nadal sj

Obavijesti FFRZ-a

Uspomena na p. Antu Gabrića još je živa u mjestima u kojima je djelovao. U utorak 26.09.2017. baruipurski biskup Salvadore Lobo blagoslovio je novu crkvu u Sabnomaskaru u župi Gosab (Zapadni Bengal, Indija).

 

Uoči svečanog misnog slavlja održana je procesija do nove crkve na nakanu proglašenja blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića tijekom koje je, uz glazbu i pjesmu, zazivano ime p. Gabrića.

 

Uz župu u Gosabu vezana je zanimljiva priča. Za vrijeme dok je p. Gabrić bio župnik u Basantiju, potiho bi zalazio na područje protestantskog pastora u Gosabu koristeći se riječnim putovima. Tadašnji britanski pastor Hamilton je upozorio p. Gabrića da ne zalazi u njegovo područje, no p. Gabrić mu je rekao da se na tom području nalazi nekoliko katolkinja koje su udane za članove njegove pastve te je zamolio za dopuštenje da ih i dalje posjećuje. Polako je neodoljiva narav p. Gabrića promijenila stajalište pastora te je on čak donirao i komad zemlje p. Gabriću. Na tom području, koje je postalo filijalom župe u Basantiju, p. Gabrić je sagradio crkvu te nekoliko kapelica, da bi nekoliko godina kasnije i Gosap postao župom.


Proslijedi