Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Proslava svetog Ignacija na Manušu u Splitu

Slijediti Krista u nošenju križa znači otvarati se zajedno s njime svakoj žeđi koja pogađa čovječanstvo današnjice.

iz 2. dekreta 35. Generalne Kongregacije

Sveti Ignacije Loyolski utemeljitelj je Družbe Isusove. Zato je njegova proslava značajna za cijelu Družbu Isusovu. Ove godine na ovaj dan zajednica isusovaca u Splitu proslavila je također i pedeset godina svećeništva patra Franje Pšeničnjaka, te sedamdeset godina redovništva patra Radojka Karamana.

Samom danu slavljenja prethodila je devetnica, na kojoj su propovijedali novaci Družbe Isusove o svetom Ignaciju, pod određenim vidicima: ns. Matej Zdravčević izložio je kratku povijest Ignacijeva života, ns. Zlatko Brauchler progovorio je o dinamici Ignacijeva obraćenja, ns. Stjepan Guzanović progovorio je o svećeničkom pozivu, ns. Marko Martinović o utjecaju obitelji na Ignacijeve kreposti, ns. Kristijan Matković o asketkoj dimenziji Ignacijeva života, ns. Dino Stanić o plodovima njegova duhovnog života, te ns. Daniel Vorih o duhu služenja Crkvi i narodu. Devetnicu su novaci također uljepšali svojim pjevanjem pod vodstvom p. Ante Lozuka, nekadašnjeg magistra novaka.

Na samu svetkovinu Svetu misu predvodio je p. Pšeničnjak, dok je propovjednik bio p. Karaman. U svojoj propovijedi, osim života svetog Ignacija i glavnih obilježja života p. Pšeničnjaka, iznio je i zanimljiv podatak da je u svojih pedeset godina svećeništva naš Zlatomisnik slavio preko 18 000 svetih misa, te da je to oblikovalo njegovo životno usmjerenje. Bila je to prigoda Bogu zahvaliti za prehodani put i snagu kojom ih je obojicu obdario, no također i moliti za daljnje nadahnjivane i snagu do onog trenutka kada će ispuniti svoje poslanje na zemlji.

Na ovu Svetu misu posebno su bili pozvani članovi Misnoga saveza svetog Ignacija, koji svojim molitvama i materijalnim doprinosima potpomažu isusovački pomladak. Poslije Svete mise svi oni, kao i ostali vjernici, bili su pozvani na prigodni domjenak i osvježenje. Uz ove duhovne blagodati, ono je bilo uistinu i potrebno, jer je temperatura bila daleko iznad trideset stupnjeva.

Proslijedi