Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Preminuo p. Ljudevit (Ludwig) Pichler

Slijediti Krista u nošenju križa znači otvarati se zajedno s njime svakoj žeđi koja pogađa čovječanstvo današnjice.

iz 2. dekreta 35. Generalne Kongregacije

Obavijesti FFRZ-a

Ljudevit PichlerU četvrtak 11. svibnja, oko 03:30 sati, u bolničkom dijelu Rezidencije sv. Petra Canisia u Rimu, blago je u Gospodinu preminuo pater Ljudevit (Ludwig) PICHLER u 102. godini života, 83. Družbe i 72. godini svećeništva.

Najstariji član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove rodio se 05. srpnja 1915. godine u Innsbrucku (Austrija). Nakon što su mu se roditelji doselili u Bosnu i Hercegovinu prve školske godine proveo je u Prijedoru (Banjalučka biskupija) te u isusovačkom sjemeništu u Travniku. Tu se zajedno s njim školovao i njegov stariji brat Alfred Pichler, kasnije biskup banjalučki (1959-89), prethodnik mons. Komarice.

Pater Ljudevit ušao je u isusovački novicijat 01. rujna 1934. u Zagrebu. Nakon završenih studija filozofije i teologije u Hrvatsko i Italiji, za svećenika je zaređen 21. srpnja 1945. godine u Rimu. Godine 1948. poglavari ga šalju u Papinski kolegij Russicum u Rimu, gdje ostaje sve do prosinca 2011. kada se seli u bolnički dio Rezidenciju sv. Petra Canisia.

Pater Ljudevit čitav svoj svećenički vijek posvetio je glazbi i liturgiji. U Russicumu je godinama uspješno dirigirao tamošnjim zborom s kojim je snimio mnoge nosače zvukova s liturgijskim napjevima. Izdao je nekoliko knjiga o crkvenom pjevanju, posebice o slavenskoj liturgiji bizantinskog obreda. Bio je i vice-rektor Kolegija te je svesrdno pomagao i davao instrukcije studentima tog papinskog učilišta.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Svjetlost vječna neka mu svijetli! Počivao u miru Božjemu!

Proslijedi