Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Božićni ručak s izbjeglicom

Bio bih kriv za teški zločin kad bi propustio uposliti sposobne veslače koje Družba može dati Petrovoj barci izloženoj mnogobrojnim olujama.

papa Pio VII, 1814. godine prilikom ponovne uspostave Družbe Isusove

Zagreb, 25. prosinac 2016. – Dvadeset hrvatskih obitelji otvorile su na Božić svoj dom te ugostile na božićnom ručku 50-ak izbjeglica čime je kampanja „Božićni ručak s izbjeglicom“ Isusovačke službe za izbjeglice ostvarila svoju namjeru poticanja na susret i komunikaciju između lokalne zajednice i osoba koje su dobile azil ili traže azil u Hrvatskoj.

Isusovačka služba za izbjeglice i izbjeglice službeno su javnosti predstavili svoju kampanju „Božićni ručak s izbjeglicom“ 2. prosinca 2016. zajedničkim pozivom hrvatskom društvu da otvore svoja srca i vrata svoga doma osobama koje su u Hrvatsku došle u potrazi za sigurnošću i zaštitom. Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun naglasio je kako su svakodnevno pristizali pozivi hrvatskih obitelji koje su se željele uključiti, a prošli tjedan organiziran je i grupni susret kako bi se obitelji i njihovi gosti po prvi puta i upoznali.

“Vjerovali smo da će se hrvatske obitelji odazvati našem pozivu i svi s kojima samo razgovarali bili su sretni što su dobili priliku da osobama u potrebi, drugih kultura i tradicija iskažu dobrodošlicu. Ova inicijativa bila je poziv na konkretno djelovanje; otvoriti vrata izbjeglici, pustiti stranca u svoj dom kojeg smo stvorili i koji dijelimo s ljudima koje volimo. To je čin gostoprimstva. Bez zadrške, bez traženja nečega zauzvrat. U povjerenju protiv straha. Tako se postupa, kad se postupa srcem”, poručio je ravnatelj Barun.

Možete pročitati više na JRS službenim stranicama.

Proslijedi