Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Papin govor 36. Generalnoj kongregaciji

Svijet je naša kuća. Gdjegod je potreba ili gdje je naše služenje potrebnije, tu je naša kuća.

Jeronimo Nadal sj

Draga braćo i prijatelji u Gospodinu,

dok sam molio razmišljajući o tome što bih vam rekao, sjetio sam se s posebnim osjećajima posljednjih riječi koje nam je uputio blaženi Pavao VI. na završetku naše 32. Generalne kongregacije: „Tako, tako braćo i sinovi. Naprijed, u Ime Gospodnje. Koračajmo zajedno, slobodni, poslušni, ujedinjeni u ljubavi Kristovoj, na veću slavu Božju“.

Također su nas sv. Ivan Pavao II i Benedikt XVI. poticali da „koračamo na način dostojan poziva na koji smo pozvani (Ef 4,1)“ te „nastaviti put ovog poslanja, u punoj vjernosti vašoj izvornoj karizmi, u crkvenom i društvenom kontekstu koji karakteriziraju početak novog milenija. Kako su vam više puta rekli moji predšasnici, Crkva vas treba, računa na vas, i nastavlja vam se obraćati s povjerenjem, posebice kako bi se dosegla ona zemljopisna i duhovna mjesta gdje drugi ne pristižu ili imaju teškoća u pristizanju“.

Koračati zajedno – slobodni i poslušni – koračati ka periferijama gdje drugi ne pristižu, „praćeni Isusovim pogledom i gledajući ka horizontu, koji je Slava uvijek većeg Boga, koji nas neprestano iznenađuje“. Isusovac je pozvan „polaziti – kako kaže sveti Ignacije – i živjeti u kojem god kraju svijeta gdje ima nade za veću Božju službu i pomoć dušama“ (Ustanove 304). Činjenica je da „za Družbu, čitav svijet je vlastiti dom" kako je rekao Nadal.

 

Ostatak govora pronađite i pročitajte ovdje.

Proslijedi