Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Misa Duha Svetoga ili "sveta euharistija uoči izbora"

Milost koju primamo kao isusovci jest da budemo i da hodimo s Kristom, gledajući svijet njegovim očima, ljubeći svijet njegovim srcem, ulazeći u dubine svijeta s njegovim beskrajnim suosjećanjem.

iz 2. dekreta 35. Generalne Kongregacije

Obavijesti FFRZ-a

Na dan izbora budućeg generala, izbornici se sastaju na slavljenju euharistije; ponovo zazovu Duha Svetoga da bi ih nadahne u trenutku glasovanja, koje počinje odmah nakon celebracije.

Ove će godine misu slaviti p. James Grummer,  koji obavlja dužnost vikara Generalne Kongregacije nakon prihvaćanja odreknuća p. Nicolàsa, a do izbora novog vrhovnog poglavara. Početno upozorenje celebranta jasno izriče namjeru s kojom su se isusovci sastali: u ovoj svetoj godini, za vrijeme koje je cijela Crkva pozvana da živi milost i nježnost Božjeg milosrđa, pozvani smo da molimo bez prestanka Duha Svetoga  da potpomogne jedinstvo kršćana i da nam daruje hrabrost ići naprijed, na široko (pučinu), moleći za posredovanje naših blaženih mučenika, krštenih u krivi za ljubavi Kristovu i njegove Crkve.

Liturgija riječi jasno je obilježena centralnošću Duha Svetoga. U prvom čitanju svetog Pavla Korinćanima, apostol podsjeća da su brojni darovi milosti no uvijek je Duh sam koji djeluje. Konačno, "svatko dobiva darove da pokaže Duh u vidu dobra sviju". Što se tiče evanđelja, ono nas vodi u blagovalište, u trenutak u kojom su učenici ujedinjeni u molitvi.  Oni su u strahu, no Isus im se ukaza i reče: "Mir neka bude s vama". I dodao: "Primite Duha Svetoga".

Pozivamo vas dakle na molitvu, zajedno s članovima kongregacije, sveopćom molitvom kooja će se koristiti u ovoj koncelebraciji. Možete je pronaći ovdje [ENG].

Na kraju koncelebracije izbornici će se vratiti, u šutnji, u aulu u kojoj će, nakon posljednjeg upozorenja jednog od "asistenata ad providentiam", p. Lisberta D'Souza, počet glasovanje za izbor novog isusovačkog generala.

Proslijedi