Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Značenje loga 36. Generalne kongregacije

Isusovci su uvijek bili i uvijek jesu posvuda u Crkvi; i na najtežim i najistaknutijim terenima, na raskršćima ideologija, na prvim crtama bojišnice u društvenim sukobima, tamo gdje je oduvijek bilo i još uvijek ima sukoba između gorućih ljudskih potreba i vječne poruke Evanđelja.

papa Pavao VI. okupljenim isusovcima 32. GK (1974. god.)

Obavijesti FFRZ-a

Logo 36. Generalne kongregacije nadahnut je govorom pape Franje isusovcima u crkvi Imena Isusova (Il Gesù) u Rimu 27. rujna 2014., prilikom 200. godišnjice ponovne uspostave Družbe Isusove. Sveti je Otac tada potaknuo isusovce na razlučivanje u ovim teškim vremenima kako bismo bili poslušni Božjoj volji te da "veslamo" s Gospodinom služeći Crkvi u svjetlu riječi koje je Isus uputio Petru: "Izvezi na pučinu..." (Lk 5,4)

Jedino nas razlučivanje čuva od iskorjenjivanja, od istinskog "zatajenja" srca, odnosno od sebičnosti, posvjetovljenja i gubitka našeg obzora – naše nade, a to je Isus, samo Isus...

Družbina lađa je bacana valovima amo-tamo i nema ničega iznenađujućega u tome. Čak je i Petrova lađa tome izložena od svojih početaka do danas. Noć i moći tame uvijek su u blizini. Veslanje umara. Isusovci moraju biti "hrabri i stručni veslači" (Pio VII., Sollecitudo omnium ecclesiarum): Veslajte onda! Veslajte, budite snažni, čak i uz suprotni vjetar! Veslajmo zajedno služeći Crkvi! Veslajmo zajedno!

Dok veslamo, a veslamo svi, pa čak i papa u Petrovoj lađi, moramo mnogo moliti i govoriti: "Gospodine, spasi nas! Gospodine, spasi svoj narod!" Gospodin će nas, iako smo ljudi male vjere, spasiti. Uzdajmo se u Gospodina! Uzdajmo se uvijek u Gospodina!

Monogram IHS predstavlja Družbinu lađu unutar Crkve. Plavo-zeleni valovi predstavljaju more koje nas poziva da njime plovimo, da izvezemo lađu na pučinu ploveći prema obzoru i krajnjim granicama. Križ predstavlja jedra u koja Duh Sveti puše kako bi nam pomogao u plovidbi. Smeđa boja monograma IHS upućuje na pečat koji je sveti Ignacije koristio u počecima Družbe te nas vraća korijenima i tradiciji naše originalne karizme. Plamen iznad križa predstavlja "plamen koji užiže druge plamenove" iz prethodne generalne kongregacije. Taj plamen bez prestanka gori iznad jarbola i rasvjetljuje nam put kako bismo Družbinu lađu "izvezli na pučinu" u skladu s našim načinom postupanja. Plamen je poput "stijenja što tek tinja", ali se na gasi te predstavlja našu molitvu koju u nama rasplamsava Duh Sveti: "Gospodine, spasi nas." Uzdajmo se uvijek u Gospodina, molimo kako nas potiče papa Franjo i odgovorimo njegovom pozivu - "veslajmo zajedno".

Logo su dizajnirali Pablo Fernández SJ (Čile), i Elías López SJ (Španjolska).

Proslijedi