Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Za svećenika zaređen p. Zdravko Jelušić SJ

...u službi vjere i promicanju pravde...

iz 2. dekreta 32. Generalne Kongregacije

U subotu, 18. Lipnja u Zagrebačkoj katedrali za svećenika Hrvatske pokrajine Družbe Isusove zaređen je P. Zdravko Jelušić SJ.

P. Zdravko je rođen u Varaždinu 2. listopada 1978. Želju za svećeničkim pozivom otkrio je već u 13. godini života. Iza osnovne škole krenuo je u Dječačko Sjemenište u Zagrebu. Tu je upoznao isusovce, koji i u njegovoj rodnoj župi Ljubešcici nisu bili nepoznati. Tamo se rodio dobro poznati učenjak i profesor u Rimu p. Sjepan Sakač SJ. Njega je slijedio sada već pokojni p. Franjo Ivanušec SJ. A i sadašnji glavni urednik Radio Marije, p. Stjepan Fridl SJ, vuče korijene iz te župe.

Iza mature p. Zddravko započeo je studij bogoslovije na KBF-u u Zagrebu. Nakon nekoliko godina pauze našao se u novicijatu Družbe Isusove u Splitu. Naime kroz to cijelo vrijeme je osjećao svećenički poziv, a kako je dobro poznavao isusovce, privukla ga je ljepota zajedništva i duhovnost sv. Ignacija.

Novicijat je započeo u rujnu 2007. Nakon dvije godine, na spomendan Imena Marijina položio je redovničke zavjete. Kroz te dvije godine stekao je mnoga lijepa iskustva, koja su ga ispunila i dala mu poleta za daljni put. Poslije novicijata je bio dvije godine u magisteriju. tj. na praksi u Genovi.

Tu je surađivao u udruzi "San Marcelino" koja se brine za beskućnike iz čitave Italije. Kako sam svjedoči, u tom radu je iskusio kako ga Bog vodi posebnim putem. Ovo iskustvo rada sa i za beskućnike omogućilo mu je živjeti još radosnije. Osjetio je vrijednost darivati se drugima iz ljubavi pa i u malim stvarima kao na primjer prijateljski pružiti ruku, darivati osmjeh ili jednostavno biti blizu. Tako je otkrivao da se naše srce otvara i postaje sposobno "vidjeti" Boga, razumjeti Ga u drugima.

P. Zadravko je nakon magisterija tri godine studirao teologiju u Rimu na Gregorijani. Za đakona je zaređen na uskrsni utorak, 7. travnja 2015. u rimskoj crkvi Imena Isusova, Al Gesù. Nakon đakonskog ređenja, za vrijeme tzv. đakonske godine kao prvo poslanje koje mu je povjerio p. Provincijal, pomagao je p. Cveku duhovniku i osnivaču katoličke udruge "Kap dobrote" koja brine o starima, nemoćnima i bolesnima.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Valentinom Pozaićem SJ i mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te mnogobrojnim svećenicima, podijelio je u subotu 18. lipnja na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici, sveti red prezbiterata trinaestorici đakona.

Proslijedi