Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Za svećenika zaređen p. Zdravko Jelušić SJ

Biti isusovac danas znači, premda grešnik, ipak biti pozvan biti Isusov drug, kao što je to bio sveti Ignacije.

iz 2. dekreta 32. Generalne Kongregacije

Obavijesti FFRZ-a

U subotu, 18. Lipnja u Zagrebačkoj katedrali za svećenika Hrvatske pokrajine Družbe Isusove zaređen je P. Zdravko Jelušić SJ.

P. Zdravko je rođen u Varaždinu 2. listopada 1978. Želju za svećeničkim pozivom otkrio je već u 13. godini života. Iza osnovne škole krenuo je u Dječačko Sjemenište u Zagrebu. Tu je upoznao isusovce, koji i u njegovoj rodnoj župi Ljubešcici nisu bili nepoznati. Tamo se rodio dobro poznati učenjak i profesor u Rimu p. Sjepan Sakač SJ. Njega je slijedio sada već pokojni p. Franjo Ivanušec SJ. A i sadašnji glavni urednik Radio Marije, p. Stjepan Fridl SJ, vuče korijene iz te župe.

Iza mature p. Zddravko započeo je studij bogoslovije na KBF-u u Zagrebu. Nakon nekoliko godina pauze našao se u novicijatu Družbe Isusove u Splitu. Naime kroz to cijelo vrijeme je osjećao svećenički poziv, a kako je dobro poznavao isusovce, privukla ga je ljepota zajedništva i duhovnost sv. Ignacija.

Novicijat je započeo u rujnu 2007. Nakon dvije godine, na spomendan Imena Marijina položio je redovničke zavjete. Kroz te dvije godine stekao je mnoga lijepa iskustva, koja su ga ispunila i dala mu poleta za daljni put. Poslije novicijata je bio dvije godine u magisteriju. tj. na praksi u Genovi.

Tu je surađivao u udruzi "San Marcelino" koja se brine za beskućnike iz čitave Italije. Kako sam svjedoči, u tom radu je iskusio kako ga Bog vodi posebnim putem. Ovo iskustvo rada sa i za beskućnike omogućilo mu je živjeti još radosnije. Osjetio je vrijednost darivati se drugima iz ljubavi pa i u malim stvarima kao na primjer prijateljski pružiti ruku, darivati osmjeh ili jednostavno biti blizu. Tako je otkrivao da se naše srce otvara i postaje sposobno "vidjeti" Boga, razumjeti Ga u drugima.

P. Zadravko je nakon magisterija tri godine studirao teologiju u Rimu na Gregorijani. Za đakona je zaređen na uskrsni utorak, 7. travnja 2015. u rimskoj crkvi Imena Isusova, Al Gesù. Nakon đakonskog ređenja, za vrijeme tzv. đakonske godine kao prvo poslanje koje mu je povjerio p. Provincijal, pomagao je p. Cveku duhovniku i osnivaču katoličke udruge "Kap dobrote" koja brine o starima, nemoćnima i bolesnima.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Valentinom Pozaićem SJ i mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te mnogobrojnim svećenicima, podijelio je u subotu 18. lipnja na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici, sveti red prezbiterata trinaestorici đakona.

Proslijedi