Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Kongres bogoslova u Puli i Poreču

Isusovci su uvijek bili i uvijek jesu posvuda u Crkvi; i na najtežim i najistaknutijim terenima, na raskršćima ideologija, na prvim crtama bojišnice u društvenim sukobima, tamo gdje je oduvijek bilo i još uvijek ima sukoba između gorućih ljudskih potreba i vječne poruke Evanđelja.

papa Pavao VI. okupljenim isusovcima 32. GK (1974. god.)

Šesti kongres bogoslova hrvatskog govornog područja održan je od 29. travnja do 1. svibnja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji gdje se okupilo oko 350 bogoslova. Organizator ovogodišnjeg kongresa bilo je Biskupijsko misijsko sjemenište "Redemptoris Mater" iz Pule. Bogoslovi su stigli u petak 29. travnja u popodnevnim satima te su raspoređeni po obiteljima u više istarskih župa.

Središnji program započeo je u subotu u Poreču svečanom procesijom od crkve Gospe od Anđela do bazilike u kojoj je svečano misno slavlje predvodio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. "Crkva vas šalje da budete u svijetu, ali da ne budete od svijeta", istaknuo je biskup, obraćajući se bogoslovima u prigodnoj propovijedi. "Potrebno je biti spreman prihvatiti križ koji nudi Crkva, jer samo po tome križu dolazi spasenje, a ne po lagodnom životu i uživanju. Ako netko to očekuje od svećeničkog zvanja, taj je na pogrešnom mjestu", napomenuo je biskup Kutleša.

Nakon euharistijskog slavlja sudionici kongresa uputili su se u Pulu na zajednički ručak i druženje. Uslijedilo je predstavljanje sjemeništa, sportske aktivnosti te organizirano razgledavanje grada. Molitva Večernje održana je u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je biskup u miru Ivan Milovan. Sutradan, u nedjelju 1. svibnja, bogoslovi su sudjelovali na misnim slavljima u župama u kojima su bili smješteni.

Kongres bogoslova bio je prilika za molitvu, svjedočenje, razmjenu iskustava te nova prijateljstva u Gospodinu.

Proslijedi