Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Kongres bogoslova u Puli i Poreču

Bio bih kriv za teški zločin kad bi propustio uposliti sposobne veslače koje Družba može dati Petrovoj barci izloženoj mnogobrojnim olujama.

papa Pio VII, 1814. godine prilikom ponovne uspostave Družbe Isusove

Obavijesti FFRZ-a

Šesti kongres bogoslova hrvatskog govornog područja održan je od 29. travnja do 1. svibnja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji gdje se okupilo oko 350 bogoslova. Organizator ovogodišnjeg kongresa bilo je Biskupijsko misijsko sjemenište "Redemptoris Mater" iz Pule. Bogoslovi su stigli u petak 29. travnja u popodnevnim satima te su raspoređeni po obiteljima u više istarskih župa.

Središnji program započeo je u subotu u Poreču svečanom procesijom od crkve Gospe od Anđela do bazilike u kojoj je svečano misno slavlje predvodio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. "Crkva vas šalje da budete u svijetu, ali da ne budete od svijeta", istaknuo je biskup, obraćajući se bogoslovima u prigodnoj propovijedi. "Potrebno je biti spreman prihvatiti križ koji nudi Crkva, jer samo po tome križu dolazi spasenje, a ne po lagodnom životu i uživanju. Ako netko to očekuje od svećeničkog zvanja, taj je na pogrešnom mjestu", napomenuo je biskup Kutleša.

Nakon euharistijskog slavlja sudionici kongresa uputili su se u Pulu na zajednički ručak i druženje. Uslijedilo je predstavljanje sjemeništa, sportske aktivnosti te organizirano razgledavanje grada. Molitva Večernje održana je u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je biskup u miru Ivan Milovan. Sutradan, u nedjelju 1. svibnja, bogoslovi su sudjelovali na misnim slavljima u župama u kojima su bili smješteni.

Kongres bogoslova bio je prilika za molitvu, svjedočenje, razmjenu iskustava te nova prijateljstva u Gospodinu.

Proslijedi