Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Proslava zlatnog jubileja br. Ivana Pakraca

Biti isusovac danas znači, premda grešnik, ipak biti pozvan biti Isusov drug, kao što je to bio sveti Ignacije.

iz 2. dekreta 32. Generalne Kongregacije

Obavijesti FFRZ-a

U nedjelju 13. ožujka na redovitoj nedjeljnoj misi u podne, osječka je zajednica skupa sa subraćom iz drugih zajednica te s mnoštvom vjernika proslavila 50. obljetnicu redovništva u Družbi Isusovoj časnoga brata Ivana Pakraca - "Iveka".

U ovoj svečanoj prigodi sv. misu predvodio je p. Marijan Steiner. Uz propovjednika p. Petra Galaunera, koncelebraciji su se pridružili pp. Cindrić, Knežević, Sremić, Šujević, te vlč. Rakošec. Slavlju su se pridružila i časna braća Jagić, Olujić, Kolarević, Mikec, Vidović, Vlahović i Štefić. Pridružile su se i sestre sv. Križa iz Đakova. Neki od Ivekove rodbine stigli su dan ranije te obišli Osijek. Na slavlje je stiglo nekoliko Ivekovih braće i sestara, nećaci i rođaci.

Propovjednik, p. Galauner govorio je o liku redovnika isusovca, o teško zamjenjivoj ulozi isusovačkog brata u današnjoj Družbi, te o sjećanju na našeg slavljenika. Zaključio je mišlju o ulozi pape Franje "Pape iznenađenja", čiju treću obljetnicu papinskog izbora smo slavili istoga dana.

Pri kraju misnoga slavlja na život br. Iveka kratko se osvrnuo p. Dragan Majić. Konačno se prisutnima obratio i sam slavljenik. Uz iskrenu i emotivnu zahvalu vlastitoj majci i Domovini, osvrnuo se na svoj dolazak u Družbu prije pola stoljeća, te na događaje koje posebno pamti. Osvrnuo se i na početke svoga redovničkog puta koji su se zbili upravo u osječkoj rezidenciji, preko Splita, Opatije, Beograda, te konačno sakristije u Palmi u Zagrebu.

P. Ante Topić svirao je i vodio zbor gostiju iz Policije koji u našem Svetištu sudjeluje u svečanijim liturgijskim prigodama.

Prije svečanog ručka kojemu se odazvalo šezdesetak uzvanika, p. Superior je pročitao pismo – čestitku o. Generala upućenu slavljeniku.

Proslava je protekla u vedrom raspoloženju i pjesmi. I propovjednik i ostali govornici, te čestitari naglasili su Ivekov rad, dobrotu srca i velikodušnost, te izrazili zahvalnost na dugom i požrtvovnom Ivekovom radu u vinogradu Gospodnjem.

Zdravko Knežević SJ

Proslijedi