Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Pokopan p. Danijel Koraca, SJ

Milost koju primamo kao isusovci jest da budemo i da hodimo s Kristom, gledajući svijet njegovim očima, ljubeći svijet njegovim srcem, ulazeći u dubine svijeta s njegovim beskrajnim suosjećanjem.

iz 2. dekreta 35. Generalne Kongregacije

Obavijesti FFRZ-a

 

U ponedjeljak 26. listopada 2015. pokopan je na Gradskom groblju u Opatiji p. Danijel Koraca, isusovac, svećenik i redovnik. P. Danijel je iznenada preminuo, okrijepljen otajstvima vjere, u utorak 20. listopada 2015. u Zagrebu na Fratrovcu, u 38. godini života, 19. godini redovništva i devetoj godini svećeništva.

Pater Danijel se rodio u Rijeci 24. travnja 1978. godine u obitelji majke Dragice rođ. Brkić i sada već pokojnoga oca Ivana. Nekoliko godina kasnije rodila se i sestra Denis. Nakon završene osnovne škole u rodnome gradu, stupio je kao isusovački kandidat u Sjemenište "Augustin Bea" na Fratrovcu. Po svršetku Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu ušao je 1997. u Družbu Isusovu. Slijedila je redovita isusovačka formacija: dvije godine novicijata u Splitu, studij filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, dvogodišnja pastoralna praksa na župi sv. Ignacija u Sarajevu, gdje je osobito pomagao žrtvama mina, te studij teologije ponovno u Zagrebu na Jordanovcu. Ondje je kao bogoslov vrlo uspješno uređivao list Ignacijev put i povezane mrežne stranice.

Zaređen je za svećenika 23. lipnja 2007. u Zagrebačkoj katedrali po rukama uzoritog kardinala Josipa Bozanića. Prvu svećeničku službu obavljao je kao župni vikar u župi Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, da bi 2009. bio poslan na studij liturgike u Rim, na Papinski liturgijski institut Svetog Anzelma. Ondje je magistrirao 2011. i doktorirao 12. siječnja ove godine s tezom "Dragutin Kniewald i Martin Kirigin, OSB. Dvojica predvodnika liturgijske obnove u Hrvatskoj." Kao liturgičar osobito je bio sretan i ponosan da je mogao biti ceremonijar samom papi Franji za Papina posjeta isusovačkim ustanovama u Rimu. Bio je član uprave udruge liturgičara International Jungmann Society for Jesuits and the Liturgy.

Nakon studija, p. Danijel je još neko vrijeme ostao u Rimu, vršeći službu ministra u Kolegiju sv. Roberta Bellarmina, a zatim se uoči Cvjetnice ove godine vratio u domovinu. Postao je član isusovačke odgojne zajednice "O. Ante Gabrić" na Fratrovcu, u kojoj je od rujna preuzeo službu duhovnika. Na Filozofsko-teološkom institutu i Filozofskom fakultetu Družbe Isusove počeo je predavati predmete iz liturgije i sakramentalne teologije. Imenovan je i generalnim tajnikom Fakulteta.

Već kao mladi svećenik često je bio pozivan da drži trodnevnice, predavanja i duhovne obnove, i to je spremno prihvaćao. Volio je biti s ljudima pa je s oduševljenjem bio prihvaćen i od mladih, i od starih gdje god je pastoralno djelovao. Ranije je bio duhovni asistent Zajednice kršćanskog života, a od ove jeseni ponovno je preuzeo duhovno vodstvo Akademskog zbora Palma. Blage i društvene naravi, razborit i vješt organizator, povjerljiv i pouzdan subrat, bio je mladi svećenik koji je punom snagom prihvatio sudjelovanje u apostolatu svoje Provincije i opće Crkve. Mnogi su vijest o njegovoj nagloj smrti primili s nevjericom te osjetili da je nastala praznina u našoj zajednici, na fakultetu, u našim srcima.

Sprovodni obredi za p. Danijela počeli su 26. listopada ispraćajem na groblju Mirogoj u Zagrebu, kojeg je vodio pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, a koji je Danijela 2006. zaredio za đakona. Riječ oproštaja uputio je poglavar Isusovačke kuće odgoja p. Dalibor Renić, rekavši između ostaloga, i ovo: "Iz ljudske perspektive teško nam je shvatiti zašto je Danijelov svećenički i ljudski put na zemlji bio tako kratak. Iz perspektive vjere shvaćamo da je Otac Nebeski htio zaustaviti vrijeme i sačuvati upravo ovakvu sliku uzornog mladog svećenika u našem spomenu." Ukop je istoga dana na Gradskom groblju u Opatiji vodio nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić, uz sudjelovanje brojnih svećenika i vjernika, a misu zadušnicu u opatijskoj crkvi Navještenja Bl. Djevice Marije provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ante Tustonjić. Propovijedao je p. Sebastian Šujević, ravnatelj Isusovačke gimnazije u Osijeku. Govornici su redom istaknuli da tuga zbog Danijelova odlaska ipak ne može nadići naš osjećaj zahvalnosti Ocu Nebeskom što nam ga je dao za brata i suvremenika. (D.R.).

 

Proslijedi