Hrvatska pokrajina Družbe Isusove - Croatian province of the Society of Jesus

Pokopan p. Danijel Koraca, SJ

Biti isusovac danas znači, premda grešnik, ipak biti pozvan biti Isusov drug, kao što je to bio sveti Ignacije.

iz 2. dekreta 32. Generalne Kongregacije

 

U ponedjeljak 26. listopada 2015. pokopan je na Gradskom groblju u Opatiji p. Danijel Koraca, isusovac, svećenik i redovnik. P. Danijel je iznenada preminuo, okrijepljen otajstvima vjere, u utorak 20. listopada 2015. u Zagrebu na Fratrovcu, u 38. godini života, 19. godini redovništva i devetoj godini svećeništva.

Pater Danijel se rodio u Rijeci 24. travnja 1978. godine u obitelji majke Dragice rođ. Brkić i sada već pokojnoga oca Ivana. Nekoliko godina kasnije rodila se i sestra Denis. Nakon završene osnovne škole u rodnome gradu, stupio je kao isusovački kandidat u Sjemenište "Augustin Bea" na Fratrovcu. Po svršetku Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu ušao je 1997. u Družbu Isusovu. Slijedila je redovita isusovačka formacija: dvije godine novicijata u Splitu, studij filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, dvogodišnja pastoralna praksa na župi sv. Ignacija u Sarajevu, gdje je osobito pomagao žrtvama mina, te studij teologije ponovno u Zagrebu na Jordanovcu. Ondje je kao bogoslov vrlo uspješno uređivao list Ignacijev put i povezane mrežne stranice.

Zaređen je za svećenika 23. lipnja 2007. u Zagrebačkoj katedrali po rukama uzoritog kardinala Josipa Bozanića. Prvu svećeničku službu obavljao je kao župni vikar u župi Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, da bi 2009. bio poslan na studij liturgike u Rim, na Papinski liturgijski institut Svetog Anzelma. Ondje je magistrirao 2011. i doktorirao 12. siječnja ove godine s tezom "Dragutin Kniewald i Martin Kirigin, OSB. Dvojica predvodnika liturgijske obnove u Hrvatskoj." Kao liturgičar osobito je bio sretan i ponosan da je mogao biti ceremonijar samom papi Franji za Papina posjeta isusovačkim ustanovama u Rimu. Bio je član uprave udruge liturgičara International Jungmann Society for Jesuits and the Liturgy.

Nakon studija, p. Danijel je još neko vrijeme ostao u Rimu, vršeći službu ministra u Kolegiju sv. Roberta Bellarmina, a zatim se uoči Cvjetnice ove godine vratio u domovinu. Postao je član isusovačke odgojne zajednice "O. Ante Gabrić" na Fratrovcu, u kojoj je od rujna preuzeo službu duhovnika. Na Filozofsko-teološkom institutu i Filozofskom fakultetu Družbe Isusove počeo je predavati predmete iz liturgije i sakramentalne teologije. Imenovan je i generalnim tajnikom Fakulteta.

Već kao mladi svećenik često je bio pozivan da drži trodnevnice, predavanja i duhovne obnove, i to je spremno prihvaćao. Volio je biti s ljudima pa je s oduševljenjem bio prihvaćen i od mladih, i od starih gdje god je pastoralno djelovao. Ranije je bio duhovni asistent Zajednice kršćanskog života, a od ove jeseni ponovno je preuzeo duhovno vodstvo Akademskog zbora Palma. Blage i društvene naravi, razborit i vješt organizator, povjerljiv i pouzdan subrat, bio je mladi svećenik koji je punom snagom prihvatio sudjelovanje u apostolatu svoje Provincije i opće Crkve. Mnogi su vijest o njegovoj nagloj smrti primili s nevjericom te osjetili da je nastala praznina u našoj zajednici, na fakultetu, u našim srcima.

Sprovodni obredi za p. Danijela počeli su 26. listopada ispraćajem na groblju Mirogoj u Zagrebu, kojeg je vodio pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, a koji je Danijela 2006. zaredio za đakona. Riječ oproštaja uputio je poglavar Isusovačke kuće odgoja p. Dalibor Renić, rekavši između ostaloga, i ovo: "Iz ljudske perspektive teško nam je shvatiti zašto je Danijelov svećenički i ljudski put na zemlji bio tako kratak. Iz perspektive vjere shvaćamo da je Otac Nebeski htio zaustaviti vrijeme i sačuvati upravo ovakvu sliku uzornog mladog svećenika u našem spomenu." Ukop je istoga dana na Gradskom groblju u Opatiji vodio nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić, uz sudjelovanje brojnih svećenika i vjernika, a misu zadušnicu u opatijskoj crkvi Navještenja Bl. Djevice Marije provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ante Tustonjić. Propovijedao je p. Sebastian Šujević, ravnatelj Isusovačke gimnazije u Osijeku. Govornici su redom istaknuli da tuga zbog Danijelova odlaska ipak ne može nadići naš osjećaj zahvalnosti Ocu Nebeskom što nam ga je dao za brata i suvremenika. (D.R.).

 

Proslijedi